onsdag 19 september 2012

YMPYRÄ-JUMALAN SYMBOLI

Seuraava teksti on luku(Ympyrä-Jumalan symboli) Maria Rönnin kirjasta Pyhät tanssit:
Ympyrällä ei ole alkua tai loppua. Kaarevat linjat kääntyvät pisteseen josta ne kerran alkoivat. Ne pyrkivät sisiäiseen vakauteen suhteessa sen omaan keskustaan, niin kuin ne sinkoutuvat ulospäin omasta keskustastaan.Ympärysmitan ja keskustan etäisyys on aina sama. Kun keskipistettä siirretään, siirtyy myös ympyrä. Ympyrä on ääretön, ajaton ja täydellinen. Hermes Trismegistos kirjoittaa 100-luvulla: Jumala on ympyrämme keskusta, joka on kaikkialla emmekä ole missään muukalaisia. Kaikissa kulttuureissa on ympyrä ymmärretty äärettömän, tuonpuolisen ja henkisen symbolina. Monissa kulttureissa palvottiin jumlana aurinkoa ja kuuta. Siitä historiasta omaksuttiin jumalankuvaksi myös ympyrä.
Monirenkaiset ympyrät muodostuvat kun heitämme jotakin veteen. Esihistoriallisista haudoista on löydetty tämä kuva, joka symboloi myöhemmin kolminaisuutta kristinuskossa. Platon kirjoittaa, etä kuninkaan kaupunki syntyy keskelle merta pieneen saareen veden voimasta tehdä ympyröitä . Kun ympyrä saa pinnat, tulee siitä pyörä. Danielin kirjassa Vanhassa testamentissa puhutaan  Jumalasta ja uskosta liekehtivänä pyöränä. Hes.1:18-20 on näky neljästä olennosta: pyörät olivat korkeat, pelottavat, jokaisen kehä välkehti kauttaaltaan valoa. Kun olennot liikkuivat, liikkuivat pyörätkin niiden vierellä,ja kun ne kohosivat maasta, kohosivat pyörät niiden mukana. Minne henki niitä ohjasi, sinne ne kulkivat hengen käskyjen mukaisesti, ja niiden vierellä kohosivat ilmaan pyörät, sillä pyöriä liikutti sama henki. Ympyrä joka päätyy symmetriseen ristiin, keksittymisristiin, on sitoutumisen risti, joka symboloi Kristuksen ylivaltaa. Se voi myös ilmentää paratiisia,jossa ristin neljä sivua on ne virrat jotka virtaavat ulos paratiisin keskustasta.
Jo varhain tuli ympyrästä tanssin muoto. Liike yhdistettynä näköhavaintoon suljetusta ympyrästä kuvasi yhteyttä, pyhää ja ikuisuutta. Samanaikaisesti kun tanssija on osa ympyrää ja liikkuu siinä, näkee hän ympyrän ja sen liikkeen. Ympyrätanssissa seurattiin auringon ja planettojen liikkeitä. Vanhalla ajalla siihen liittyi myös maagisisa uskomuksia,että tanssilla pystyi vaikuttamaan esim. Kevään tuloon. Tanssittiin kuin rukousta paremmalle terveydelle,sotia vastaan, rauhaa maailaman,sadetta ja aurinkoa ja onnea rakkaudessa. Sitä tehtiin pyhän puun tai jonkun muun maagisen esineen ympärillä.
Länsimaissa tämän tyyppisen tanssin jäänteet näkyvät kreikkalaisissa kansantansseissa,  juhannustansseissa tai joulukuusen ympärillä tanssittavissa piirileikeissä. Pyhissä tansseissa aloitetaan ympyrässä ja lopeteteen ympyrään. Useissa tansseissa käytetään ympyrän muotoa . Ympyrän keskusta symboloi jumalallista keskusta, josta tanssija keskittymisensä avulla saa uutta voimaa. Jumala syntyy ihmisen keskukseen, sydämeen. Sitä voimaa ihminen voi jakaa eteenpäin maailmassa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar